středa 24. března 2010

"Zelený" týden

17. března se tu slavil svátek, který my v České republice nemáme - svátek sv. Patrika. Tento svátek pochází původně z Irska, tam mají 17. března dokonce prázdniny. V USA se slaví pravděpodobně proto, že je tu mnoho irských přistěhovalců, kteří se nechtěli svého oblíbeného dne vzdát. Na MSOE mají tradici slavit tento svátek nejen v určený den, který tento rok padl na středu, ale rovnou celý týden. Proč? Sv. Patrik je totiž patron nejen Irů, ale i inženýrů. A MSOE jako (převážně) technická škola se tedy rozhodla, že takového světce by si měla předcházet...

Už jsem zmínila, že je to irský svátek. Jestlipak vás napadne něco, čím jsou Irové proslulí? Pokud hádáte, že pitím, jste na dobré cestě :). Jak jsem pozorovala, lidé tu tento svátek slaví především konzumací piva. Bary a hospody (a supermarkety :) ) mají při této příležitosti různé výhodné "akce", aby přilákaly co nejvíce oslavujících a aby tím pádem nikdo nepřišel druhý den ráno do práce střízlivý. Divím se, že s takovou filozofií se u nás tento svátek také neusadil. Kromě pití piva je den ve znamení zelené barvy, lidé nosí zelené oblečení. Oblíbenou dekorací jsou čtyřlístky. A v Chicagu mají prý dokonce zvyk každoročně na zeleno obarvit řeku, která městem protéká.

Ale abych se vrátila k oslavám na MSOE. Na školní půdě (a zvlášť ne na té americké) samozřejmě nemůžeme čekat nějaké pijácké večírky. Týden kolem 17. března se tu nesl spíše ve znamení série různých soutěží. Studentské organizace, které se chtěly účastnit, vytvořily týmy a v nich mezi sebou soupeřily. Na konci týdne byl vyhlášen vítězný tým, který shrábl docela slušný balík (jestli si dobře pamatuji, tak to bylo něco kolem 800$). Mimo to samozřejmě nechyběla zelená výzdoba (všechny vlajky zemí, které obvykle visí na stěnách studentského centra, byly například nahrazeny vlajkami zelenými) a všichni studenti dostali zelené tričko s logem MSOE. (Když už mluvíme o tričkách - počítala jsem to, a tohle je už osmé, které od zdejší školy mám. To by se dalo už skoro považovat za sbírku.)

A teď k oněm soutěžím. Jeden den se například konalo klasické "čím obrnit vajíčko, aby přežilo pád z druhého patra". Mezi další "disciplíny" pak třeba patřila soutěž o nejlepší video, "inženýrská olympiáda" (týmy měly za úkol plnit různé technicky zaměřené úkoly), nebo třeba charitativní sběr otvíracích kroužků z plechovek.

Já trochu detailněji popíšu soutěž, které jsem se aktivně zúčastnila, a jejíž název by se dal volně přeložit jako "hon za pokladem". Možná teď kroutíte hlavou a divíte se, co že to tu provádíme za hlouposti. Vysokoškoláci... Ale já jsem pozorovala, že si to všichni docela užívali a nikomu to nepřipadalo "divné". Zkrátka, na týden jsme se mohli přestat chovat jako "dospělí" a hrát si :). Jak by taková věc fungovala třeba u nás, těžko říct. Ale abych moc neodbočila. Tímto jsem chtěla dojít k jednomu z důvodů, proč to tu tak dobře fungovalo. Ve hře totiž byly peníze, a to je mocná zbraň :). A jak jste asi už pochopili, MSOE na podobných akcích nešetří. Onen "poklad" například činil 500$, což už myslím stojí za námahu.

V neděli, kdy se hledání pokladu konalo, se asi 130 studentů sešlo v hlavní budově (přezdívané "CC"), kde byly zadarmo k dispozici tradiční americké koblihy. Mezitím, co se jimi všichni ládovali, byla vysvětlena pravidla. Každý tým má 90 minut na to, aby získal 15 písmen, která po správném zpřeházení dají výslednou lokaci pokladu. Každé písmeno se "ukrývalo" někde na kampusu a bylo součástí nějaké věci - třeba cedulky u dveří, fotografie na stěně nebo nějakého nápisu. Na "startu" jsme dostali papír s 15 hádankami, které po rozluštění napověděly, který předmět hledat a které písmeno si zapsat.

Dám vám jeden příklad, jak to fungovalo. Hádanka zněla:

If you have tickets to see an 11:20 performance on Broadway, you may have to wait until intermission to have a drink. Look down and the first letter of this word will serve you a beer with proper ID.

Řešením bylo najít budovu patřící MSOE s popisným číslem 1120 na Broadway Street (ta vede skrz kampus). Když člověk stál před jejími dveřmi a podíval se dolů, do chodníku tam byla zapuštěná kovová cedulka s nápisem "1120 Beer Barons". První písmeno ve slově beer, které na ní stojí, je B.

No a takhle jsme museli pobíhat po kampusu, a hledat a hledat... Některé nápovědy byly lehké, jiné těžší. Já jsem byla v týmu sedmi lidí, takže jsme se dohodli, že utvoříme tři skupinky a rozdělíme si práci. Vyluštili jsme všechna písmena, ale nakonec jsme asi jedno nebo dvě měli špatně. Finální místo se nám tedy dohromady dát nepodařilo, a stejně nás předběhl jiný, o něco větší, tým, který zvládl poklad najít za tři čtvrtě hodiny. Asi měli lepší strategii (my neměli žádnou :) ). Ale i když jsme těch 500$ nevyhráli, stejně to byla docela sranda.

Během celého týdne probíhaly volby "sv. Patrika" z řad studentů - každý tým měl svého kandidáta. Tento rok byl shodou okolností (asi mu to ale při získávání voličů značně nahrálo) zvolen kluk, který se opravdu jmenuje Patrik. V pátek před polednem byl vítěz během jakési parodie na ceremonii ohlášen. Tato polední akce mimochodem opět zahrnovala "free food" (nečekaně). To zajímavé přišlo potom. Zvolený sv. Patrik dostal právo odpoledne obcházet třídy a rušit vyučování. Rušit ve smyslu zrušit, aby nedošlo k omylu. Nutno ovšem podotknout, že učitel k tomu musel předem svolit a navíc bylo zakázáno rušit laborky. Většina učitelů ovšem měla smysl pro humor a svolení podepsala. Zrušení hodiny probíhalo tak, že "sv. Patrik" vyučujícímu profesorovi ustřihl kravatu (z toho důvodu učitelé v pátek vypadali, jako kdyby měli jít na přehlídku nejošklivějších kravat roku), kterou si přivázal na svou hůl jako "skalp". (Jakpak by se takovéto násilí prováděné ve jménu světce asi líbilo katolické církvi? :) ) No a mohlo se jít domů. Trochu bláznivá tradice, nemyslíte?

Já s kamarádkou Nancy na závěrečném plesuTýden sv. Patrika byl zakončen v sobotu, kdy se konal tzv. dance, my u nás bychom asi řekli studentský ples. Tedy takový ten, kde nehraje valčík, ale "disko". Všichni kupodivu přišli slavnostně oblečení, což mě docela překvapilo. Na MSOE, kde polovina studentů chodí do školy v teplácích, na to nejsem zvyklá. Oproti halloweenskému večírku se mi tento líbil mnohem víc, ne že by zrovna hráli "mojí" hudbu, ale aspoň se na ni dalo tancovat. Kromě (jako obvykle gratis) nealka a různých "křupek" a chipsů bylo k dispozici dokonce i pivo, samozřejmě pro starší 21 let. Během večera byl ohlášen vítězný tým, který získal zmíněnou finanční odměnu. Ani ostatní týmy ale nepřišly zkrátka, nakonec každý dostal něco na přilepšenou, jen příslušná částka se směrem od prvního místa dolů snižovala.

Tak to je asi vše, co jsem vám chtěla o minulém týdnu povědět. Zkrátka, abyste měli představu, jak "vážně" tu studuji :).

1 komentář:

  1. V USA zije celkem 35 milionu obyvatel co se hlasi k Irskym korenum.
    17. brezna je v ceskem kalendari jmeno Vlastimil. Neni to zadna nahoda proc je prave na svateho Patrika jmeno Vlastimil. Vlastimil je starocesky preklad latinskeho jmena Patricius (patriot), Vlastimil=nekdo ,kdo miluje svoji vlast=patriot.

    OdpovědětVymazat