úterý 4. května 2010

Maličkosti IV. - škola

V dalším dílu rozdílů mezi USA a ČR jsem se rozhodla zaměřit na porovnání MSOE s mou domácí FEL ČVUT. Nutno ovšem podotknout, že většina z těchto věcí se nedá aplikovat obecně na všechny americké vysoké školy. To jen abych vás nějak nezmátla :).

  1. Přestávky mezi hodinami jsou jen 10 minut. Když máte každou v jiné budově, musíte docela pospíchat, abyste to stíhali. Nedej bože abyste náhodou potřebovali na záchod ;).
  2. Zvoní tu.
  3. Drtivá většina zaměstnanců MSOE (učitelé, ředitelé, slečny na studijním atd.) se snaží studentům vyjít co nejvíce vstříc a dělají co mohou, aby vám s čímkoli pomohli.
  4. MSOE vyžaduje, aby studenti, kteří bydlí více jak 50 mil od školy, bydleli první dva roky na koleji (povinné je i mít tzv. meal plan, tedy chodit alespoň občas do menzy). Z tohoto pravidla mohou být výjimky, například kvůli zdravotním důvodům. Teprve pak je jim dovoleno si třeba najít vlastní byt.
  5. Každý tu zná každého. Učitelé vás znají jménem a pamatují si, jak se máte, co děláte... :) Ne proto, že jste mezinárodní student, ale protože prostě chodíte do jejich třídy.
  6. Studenti z národnostních menšin si můžou zapisovat předměty (během registrací do dalšího quarteru) dříve než jejich bílí spolužáci. A nikomu to tu nepřijde divné...
  7. Školné na MSOE činí v přepočtu přes půl milionu korun na rok. Když si to spočítáte, vyjde vám, že zdejší studenti platí v průměru 50-60$ (tedy cca 1000Kč) za jednu odseděnou hodinu ve škole!
  8. Během roku se koná spousta aktivit pořádaných školou, které obvykle zahrnují jídlo zdarma (aneb zaručený tahák na lidi). Nejčastěji je to pizza nebo různé drobnosti jako sušenky či popcorn, ale měli jsme už i hamburgery, chili, palačinky, zmrzlinu... (Až si začnete říkat, že byste to u nás chtěli taky, zamyslete se nad spojitostí takovýchto akcí a bodu 6).
  9. Každý student má přiděleného svého studijního poradce. Ten s ním před zápisy vždy probere jeho studijní plán - jestli nezapomněl na splnění nějakých požadavků, jaké předměty by si měl v dalším quarteru zapsat atd.
  10. Všichni učitelé na MSOE jsou lidé se zkušeností v oboru. Žádní "doktorandi" tu neučí.
  11. Studium není zakončeno žádnými "státnicemi". Studenti pouze musí během posledního roku v týmu vypracovat tzv. Senior Design Project (což je jakási "týmová bakalářka"), jinak už k získání diplomu stačí jen mít splněné všechny předepsané předměty.

3 komentáře:

  1. K bodu cislo 6.
    "6.Studenti z národnostních menšin si můžou zapisovat předměty (během registrací do dalšího quarteru) dříve než jejich bílí spolužáci. A nikomu to tu nepřijde divné..."

    Ono nam to samozrejme prijde divne, ale nic s tim proste nenadelame. Narodnosti mensiny a jejich "specialni" programy je nejvetsi bullshit co tady mame. Me osobne by to nevadilo,kdyby se ty jejich programi platili z jejich penez,ale ty programi jsou placeny z penez skoly a nebo ze statnich penez.
    Ted si predstav,ze by jsi prisla ty, Novakova a Prochazkova za dean-em a chteli by jste naky specialni "class" pro slovany nebo studenty s ceskymi koreny.
    Nejsmesnejsi napriklad na "African heritage class" je, ze tam chodi afro-americani,kteri s Afrikou krome barvy kuze nemaji uz nic spolecneho. Nevi ani odkud jejich prarodice byli privezeni a ani nemluvi zadnym africkym jazykem.

    OdpovědětVymazat
  2. Na MSOE žádné speciální "programy" pro národnostní menšiny nejsou. Jde tu jen o ty zápisy. Na ostatních školách je to možná jinak. Ať tak či tak, když jsem se ptala pár ostatních studentů, co si o tom myslí, překvapilo mě, že se k tomu nestavěli tak odmítavě, jak bych asi čekala. MSOE je ovšem malá soukromá škola, proto věřím, že situace tady může být dost odlišná v porovnání třeba se státními školami. Zkrátka, mě to jen zaskočilo, protože s ničím takovým jsem se u nás doma nestkala.

    OdpovědětVymazat
  3. Soukrome a statni skoly to maji trosku jinak v tech programech.
    Ale pro zajimavost stoji United Negro College Fund, ktera vybira penize na podporu pouze afro-americkych studentu.

    Jejich skoly prijimaji ve vestsine pripadech pouze cernosske studenty.

    http://www.oakwood.edu/

    to si zadne jisne skoly dovolit nemuzou,ze prijmou studenty pouze urcite barvy pleti :-)

    OdpovědětVymazat