středa 10. února 2010

Maličkosti I.

Mezi českým a americkým (tím myslím samozřejmě USA) světem je spoustu menších i větších rozdílů. Na některé jsem narazila hned po příletu, jiné odkrývám až postupem času... Řekla jsem si, že vždy, když jich dám dohromady alespoň deset, podělím se o ně s vámi tady na blogu. Budou to většinou jen samé takové "náhodné" drobnosti. Něco vám možná bude známé, něco ne. Pokud k některému z bodů máte co říci (třeba nějaké podobné osobní zkušenosti s Američany nebo nakonec jakýmkoli jiným národem), klidně zanechte pár vět v kometářích.

Zde je tedy první série.

  1. Místo rohlíku s máslem se tu k snídani ji bagel s cream cheese (takový jemný sýr, který může mít všemožné sladké i slané příchutě).
  2. Pokud Američani o něčem povídají, je to plné emocí. Narozdíl od naší české odměřenosti, oni nešetří extrémy. I'm SO excited, I LOVE/HATE it, It's AWESOME, GREAT,... Pro naše "docela..." tu není místo.
  3. Že Američani denně k obědu či večeři konzumují cheeseburgery a litry Coca-Coly není jen klišé, je to fakt.
  4. V USA se používají jiné formáty papírů. A4 z ČR je pro zdejší složky moc "dlouhá" :).
  5. Písmeno "Z" se vyslovuje [zi:] a ne [zet] jako v britské angličtině.
  6. Pokud si tu v cukrárně dáte "kopeček" zmrzliny, připravte se na porci, která vám vystačí místo jednoho hlavního jídla (nepřeháním).
  7. Zkrátka - zapomeňte na české minimíry, tady je všechno pořádně velké :).
  8. V restauracích a barech je minimálně 15% spropitné nutností. Servírky a číšníci se ale snaží, aby si ho zasloužili (ono taky tvoří podstatnou část jejich platu, protože obvykle pracují jen za minimální mzdu a právě na spropitné se tu spoléhá).
  9. Cheesecake! Jeden z nejlepších druhů dortů, jaké jsem kdy měla. U nás se tolik nevidí.
  10. Lidi se tu na mnohem více usmívají, zdraví všechny kolem a stále říkají How are you?

2 komentáře:

  1. Ahoj, docela by mě zajímalo, jak to tam mají s kriminalitou. Nevím, jestli jde jen o NY a podobny (Detroit), nebo i o jiný města. Střílí po sobě? :) Měj se krásně :D

    OdpovědětVymazat
  2. :D No naštěstí po mně nestřílí a doufám že se to jen tak nezmění :). Zatím žádnou špatnou zkušenost nemám, díky Bohu za to. Je pravda, že některá města mají kriminalitu vyšší než jiná, ale třeba zrovna Milwaukee je docela bezpečné. I v takovém NY záleží, kde konkrétně se nacházíš. Samozřejmě chodit v noci sám do pochybných čtvrtí není dobrý nápad, ale tak to nakonec ani u nás v Praze...

    OdpovědětVymazat