pátek 12. února 2010

Maličkosti II.

Jak jsem dopsala předchozích deset rozdílů, hned mě napadlo spoustu dalších, které jsem nezmínila. A protože jsem slíbila, že pokud jich dám dohromady alespoň deset, podělím se o ně, musím slib splnit. Zde je tedy dalších deset krátkých poznámek.


  1. Auto je tu životní nutnost. Všichni jezdí už od šestnácti a veřejná doprava se tu moc nenosí. Spolucestujícími v městském autobusu například v Milwaukee (v Miami jsem zažila to samé) vám budou spíš různí bezdomovci a podobná pochybná individua. Autobusem či vlakem se dá dostat jen do velkých měst.
  2. Jakékoli pití, které si tu objednáte nebo natočíte, není jen studené, je přímo ledové. Jako by to nestačilo, domorodci si polovinu skleničky obvykle ješte doplní kostkami ledu.
  3. Točené pivo dostanete v třetince a ne v půllitru.
  4. Když v restauraci něco nedojíte, považuje se za naprosto normální, že si řeknete o krabičku a necháte si zabalit (nebo si sami zabalíte) zbytek s sebou. Dělá to tak každý.
  5. Balíčkových papírových kapesníků mají v drogerii jen (doslova) dva druhy a navíc jsou hrozně tenké. Třívrstvé jsem sehnala jen "tahací" v krabičce. 
  6. Většina lidí tu vůbec netuší, že existuje něco jako squash. Po pečlivém hledání byste možná nějaké kurty našli, prakticky vzato tu ale žádné nejsou. Místo toho se tu hraje něco podobného, co zas nemáme my - racquetball.
  7. Vzdálenost ve městech se (vzhledem k mrížkovému systému ulic) měří spíš na bloky než na míle.
  8. Městské autobusy nemají žádné zastávky jak je známe u nás. Na znamení vám zastaví na rohu kterékoli ulice, kterou mají na trase. Proto se také nedá příliš spoléhat na jejich jízdní řád.
  9. Moc kultury při stolování si tu neužijete. Něco jako "dobrou chuť" si tu před jídlem vůbec nepřejí, natož aby třeba při společném obědě/večeři všichni u stolu počkali, než se ostatní usadí... Prostě jakmile dostanete jídlo, začnete ho do sebe ládovat - to je americký styl.
  10. Burákové máslo. Všichni na vás budou neveřícně civět, když jim řeknete, že něco takového se ve vašich domácích zásobách rozhodně bežně nenachází. "A co si teda mažete na toast??" :)

Žádné komentáře:

Okomentovat